Miksi vegaaniksi?

Moikka taas!

Ajattelin tänään tulla kirjoittamaan teille syitä, miksi vegaanius on meidän (ja monen muunkin) mielestä hyvä asia. Tämän postauksen tarkoituksena ei siis ole loukata ketään, vaan pikemminkin innostaa kasvipohjaiseen elämäntapaan positiivisuuden kautta! Muista, ettei vegaaninen elämäntapa kuulosta kovin mukavalta ja innostavalta, jos siitä tekee suuren, monimutkaisen ja painostavan asian! No, mutta pitkien alkuhöpinöiden jälkeen, ALOITETAAN!



1. Eettisyys

Monille vegaaneille ja kasvissyöjille ensimmäinen syy olla vegaani on juurikin eettisyys ja muutenkin eettiset syyt. Onko sinusta oikein, että joku tunteva olento elää koko elämänsä vain päätyäkseen sinun lautasellesi? Ei minustakaan. Monesti kuitenkin ihmiset sanovat, että "hyvähän se on, ettei eläimiä pääse syntymään liikaa".
 Suurin osa eläimistä on tullut kuitenkin tehotuotannosta, jolloin ne eivät olisi edes syntyneet ilman emon hedelmöittämistä, jonka ihminen tekee. Lisäksi eläinten kasvatuksesta tulevat hiilipäästöt ovat aivan huimat!

2. Ympäristö

Ympäristön kunto on myös monelle motivaation lähde ryhtyä vegaaniksi. Kun lihaa ei syö, ei eläimiäkään tarvitsisi kuljettaa paikasta toiseen. Tähän menee aivan turhaa polttoainetta.
 Lisäksi nautojen syödessä ruokaa syntyy mahdottomasti metaania, joka lisää kasvihuoneilmiön kasvua.
Jos nautoja ei syötäisi, ei myöskään niitä syntyisi ennennäkemätön määrä, joka kuormittaa luontoa. Myöskin eläinten kasvatukseen käytetyn veden määrä on päätä huimaava! Jos saman veden käyttäisi vaikka soijan kasvattamiseen, sillä ruokkisi huomattavasti enemmän ihmisiä.
 Mielestäni osuvasti vegaaniliiton sivuilla lukee näin: "Ruoantuotanto on merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi eläinten kasvatuksen ruoaksi aiheuttavan kasvihuonepäästöistä noin 18 %, joka on enemmän kuin esimerkiksi koko maailman liikenteen aiheuttamat päästöt yhteensä".Kuvahaun tulos haulle environment



3.Terveys

Vegaanisessa ruoassa ei ole yhtään kolesterolia. Myöskin esimerkiksi kalsium imeytyy ihmiseen paremmin ilman eläinproteiinia. Tästä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi kasvimaito ja tavallinen lehmänmaito! Monilla ihmisillä eläinperäiset tuotteen aiheuttavat ihoon epäpuhtauksia ja muita ongelmia, kuten ihottumaa. Itse huomasin ainakin selkeän eron aika nopeastikin sen jälkeen, kun aloin vegaanisesti syödä. Lisäksi lehmänmaitoallergia on suomalaisten yleisin allergia!


Kuvahaun tulos haulle health


Loppuun vielä pieni vinkki! Luomu merkittyihin tuotteisiin ei Suomessa saa lisätä mitään "ylimääräistä" jolloin esimerkiksi luomu kauramaito ei sisällä yhtään kalsiumia ja todella vähän vitamiineja. Yleensä luomun suosiminen on todella hyvä asia, mutta tässä asiassa terveyden kannalta parempi vaihtoehto olisi tavallinen kauramaito.

Toisena haluaisin vielä vinkata yhdestä kirjasta! Kirjan nimi on Lihan loppu, ja se on Suvi Auvisen kirjoittama. kIrja käsittelee lihansyöntiö ja sen vaikutuksia todella laajasti ja monipuolesesti. Kannattaa ehdottomasti lukea, jos kirja sattuu käsiinne!

Kiitos kun luit, jaa ihmeessä kaverille, ja kommentoi alas jotain kivaa!

Seuraavaan postaukseen,

<3: Vegeruokaa ja unelmia

psst. Instagramissa meitä voi  seurata @vegeruokaajaunelmia!



kuvat:

https://www.google.fi/search?q=health&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjah5OkoongAhXJBSwKHWEmDQ8Q_AUIDigB&biw=1920&bih=904#imgrc=VKTzl8InIapFvM:
https://www.google.fi/search?q=environment&hl=fi&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjPmJ2KoongAhWKCiwKHUlFAwsQ_AUIDigB&biw=1920&bih=904#imgrc=7_raqli2ZlYKsM:

https://www.google.com/search?biw=1920&bih=904&tbm=isch&sa=1&ei=Ui1LXPv1KISOsAGg5KPIAg&q=vegan&oq=vegan&gs_l=img.3..0l10.5552.9293..9593...2.0..1.159.865.4j4......4....1..gws-wiz-img.....0..0i19.vZK2u0b0Kio#imgrc=0JPcL_hXtWZAjM:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä erikoiset hedelmät

Vegaaninen borssikeitto

Vegaanin pikaruoka