Vegaanin pikkujoulut

Moikka!

Nyt kun pikkujoulukausi on jo kovassa vauhdissa, ajateltiin järjestää omat pikkujoulut, ja kertoa teille hyviksi todettuja vinkkejä vegaanisten pikkujoulujen järjestämiseen.


Ohjelmaa

Kun järjestät oikeastaan mitkä tahansa juhlat, on ihan järkevää miettiä valmiiksi jotakin ohjelmaa. Yksi hyvä vinkki ohjelmaan olisi se, että pyytää jokaista vierasta tuomaan jonkun lahjan. Lahjat laitetaan juhlissa johonkin säkkiin, josta jokaiselle jaetaan lahja! Tämä on mielestäni toiminut hyvin jo monta vuotta, ja onhan lahjoja aina kiva saada, varsinkin jouluna!
Toinen hyvä ohjelmaan liittyvä vinkki olisi se, että antaa jokaisen vieraan laittaa oma lempibiisinsä juhlissa soivaan soittolistaan. Tämä on ollut myös tosi kiva juttu, ja onhan se kiva saada oma lempparibiisi soimaan!

Tarjoilut

Tarjoilut on mun mielestä kyllä yksi pikkujoulujen tärkeimmistä, ellei tärkein osa. Hyvät ruoat kyllä muistetaan, ja jos päätät tehdä vegaaniset tarjoilut, se saattaa innostaa muitakin ainakin kokeilemaan ja käyttämään enemmän vegaanisia tuotteita. Tänä vuonna me haluttiinkin erityisesti satsata tarjoiluihin, ja ne onnistuivat mielestämme erinomaisesti! Kaikki vieraat tykkäsivät, eikä ruoka loppunut kesken, jes!

Ohjeita erilaisiin tarjottaviin:

Täytetyt ruisnapit

Hummus-täyte

Chili-hummusta
Linkisuo ruissipsejä, tavallinen ja valkosipuli
Korianteria












Tartex-täyte

Linkosuo Ruisnappeja
Tartexia
jotain yrttejä

Tää on ihan älyttömän helppo. Laita siis Tartexia ruisnapin sisään, ja koristele haluamillasi yrteillä. Me käytimme basilikaa ja timjamia.

Tuorejuusto-täyte

Linkosuo
Vegaanista tuorejuustoa
mausteita oman maun mukaan

Tässä on yllättäen sama ohje kuin edellisessä. Erilaisia vegaanisia tuorejuustoja löytyy nykyään todella runsaat valikoimat. Jos haluat, voit siis myös ostaa valmiiksi maustetun tuorejuuston. Me maustoimme kuitenkin tuorejuustomme itse, ja siitä tuli kyllä todella hyvää. Me käytimme siis valkosipulia ja toisiin paprikaa ja chiliä.

*linkosuon tuotteet saatu

Joulutortut

Valmiit torttutaikinat ovat aika usein "vahingossa vegaanisia", esimerkiksi Myllyn parhaan. (ei kaupallinen maininta, itse hyväksi todettu) Torttutaikinan voi siis myös todella helposti tehdä itse, mutta me ajateltiin (taas kerran) mennä helpomman kautta, ja ostettiin valmiina.

Torttutaikinalevyjä
luumuhilloa tai marmeladia
kauramaitoa

Sulata ensin torttutaikinalevyt. Kun ne ovat sulaneet, leikkaa jokainen levy puoliksi. Tämän jälkeen leikkaa neliön muotoisen palan jokaiseen kulmaan muutaman sentin mittainen halkeama, ja taita joka toinen lerpake keskelle, jonka jälkeen heitä siihen päälle luumumarmeladia. Luumumarmeladin voi toki myös laittaa jo aikaisemmin, kuten kuvista näkyy, mutta ensimmäisellä tavalla tortuista tulee mielestäni siistimpiä.


*kuvat Sandra Sjöblom

Voitele tortut kauramaidolla joka toimii kananmunana.
Paista torttuja uunissa paketissa olevien ohjeiden mukaan, yleensä noin 200 astetta ja n. 10 min.

Sitten pikkujoulujen suolaisiin ruokiin! Piirakat ovat todella ihana idea pikkujouluihin. Itse olemme tehneet mm. Parsakaali- tofu piirakkaa sekä piirakkaa vegaanisella juustokuutioilla, paprikoilla, oliiveilla ja kesäkurpitsalla! 
Kasvisempadat tai muut kasvis”liha” piirakat ovat myös oivia herkkuja illanistujaisiin. 
Otimme ohjeen K-ruoka sivuilta, mutta tässä vielä ohje näin suoraan!

Kasvisempandat

Tarvitset:
2,5 dl vettä
175 g vegaanista voita
n. 7 dl vehnäjauhoja

Kuumenna vesi ja voi kattilassa. Lisää seos vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita hyvin puuhaarukalla. Jäähdytä ja muotoile palloksi.

Täytteeseen tarvitset:
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 dl vihreitä oliiveja paprikatäytteellä
3 tomaattia
1 rkl öljyä
1 rkl tomaattisosetta
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl pippuria

Leikkaa paprikat, oliivit ja tomastit pieniksi palasiksi.
Silppua valkosipulit ja sipulit. Kuullota öljyssä. Lisää paprikat ja kuullota lisää. Lisää oliivit ja tomaatit sekä tomaattipyre ja mausteet. Anna porista kannen alla kymmenisen minuuttia ja jäähdytä sitten.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli kevyesti jauhetetulla pöydällä ohuiksi levyiksi. Tee esimerkiksi mukin avulla halkaisijaltaan n. 10 cm kokoisia levyjä. 

Laita täyte ympyröiden keskelle ja taita puoliksi. Katso että empanadat ovat tiukasti kiinni. Nosta empandat pellille ja voitele kauramaidolla. 

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 25 min ja anna jäähtyä. Ja siitä vain syömään!

*Kuva K- ruoka 

Itse päätimme mennä helpomman kautta ja tarjota vegaanista pitsaa ja karjalanpiirakoita vegaanisen munattoman munavoin kera. Ja kyllä se toimi! Vielä ihana talvinen salaatti ja piparit niin koko menu on koossa! 

Noniin! Toivottavasti tästä oli jollekin jotain hyötyä! Ihanaa joulun odotusta!


<3: Vegeruokaa ja unelmia

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Testissä erikoiset hedelmät

Vegaaninen borssikeitto

Vegaanin pikaruoka